Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


pattanás kezelése1

2009.08.17

Tini bőrgyógyászat

Ha tinédzser vagy és a pattanás az egyik legádázabb ellenséged, akkor ezzel a problémával nem vagy egyedül a Földön. A világ minden országában a serdülők 90%-a küzd a pattanásokkal - Amerikától Afrikáig.

Készülsz a héten egy fontos napra, (ez lehet akár a nagy "Ő"-vel való találkozás, éppen álláskeresés, vagy egy jó buli a havarokkal), és belenézel a tükörbe. Meglátod Önmagadat, a pattanásos bőrödet. Próbálsz rátenni egy vagon vakolatot (alapozó), próbálod veszettül úgy fésülni a hajadat, hogy ne látszódjanak a pattanások... nagyon idegesitő.
Ugye magadra ismersz? Ezek nagyon reális érzelmek.

Nagyon sok tanulmány, felmérés készült arról, hogy érinti a serdülőket a pattanás. Valószínűleg nagyon rosszul. Az egyik legnagyobb lelki sérülés a pattanás: kisebbségi érzést okoz, bizonytalanná tesz és zárkózottá, nem vagy nyitott új barátságokra, kapcsolatokra.

Manapság már rengeteg dolgot tudunk a pattanás okairól, és egy sereg olyan kezelési lehetőség van, mely segít a pattanás eltüntetése során. Ezért alakítottunk ki egy olyan csapatot, mely azzal foglalkozik, hogy megszabadítson Téged a pattanások okozta problémáktól és újra nyitott, szabad legyél.

Miért pont a tiniken van olyan sok pattanás, orvosi kifejezéssel akne?

Serdüléskor olyan hormonok kezdenek termelődni a testünkben, melyeket androgéneknek hívunk. Ez a hormon fiúkban és lányokban is megtalálható. Testünket szőr fedi és mindegyik szőr szőrtüszőben végződik. Mindegyik szőrtüszőhőz csatlakozik faggyúmirigy, melynek az a dolga, hogy faggyút termeljen.

Miért kell ez nekünk?

Védőréteget képez a bőrünk és a külvilág között és puhán tartja a bőrünket. De amikor ezek az androgén hormonok belépnek a képbe, ezek a faggyúmirígyek elkezdenek vadul faggyút termelni, és faggyútúltermelés lesz az eredmény. A sok faggyú összetapad az elhalt hámsejtekkel, és elzárja a pórusokat (a faggyúmirigy kivezető csövét), csakúgy mint a dugó az üveget. A faggyú azonban ezután is tovább termelődik, és a szőrtüsző megduzzad. A szervezet védekezésképpen odaküldi a fehérvérsejteket, és végeredményként megjelenik a piros duzzadt pattanás, vagy miteszer, fekete fejjel, vagy éppen fehér, vagy akár csomó, vagyis az akne.

És az első pattanás után jön a második, harmadik, tizedik és sokadik. Sőt! Hiába múlik el a gyulladás, de még pattanásos heg is maradhat utána.

Ekkor kell egy nagy levegőt venni, és felkeresni a tini centrumot, ahol sokféle, személyreszabott megoldással tudunk Neked segíteni pattanások ügyében.

A tini centrumunk azért alakult, hogy megoldjuk a pattanásos bőr okozta problémáidat, válaszoljunk az ezzel kapcsolatban felmerült kérdéseidre, és széleskörű, személyreszabott kezelési lehetőséggel ismertessünk meg, majd együtt válasszuk ki a Neked szóló kezelést.

Először egy bőrgyógyász megnézi, hogy van-e valamilyen gócod (gyulladás a szervezetben), mely közrejátszhat a pattanások elszaporodásában. Majd megbeszélitek, hogy mit is lehet tenni, és mit szeretnél végcélként elérni.

A szokásos helyi és gyógyszeres kezelés mellett orvosi mélyhámlasztás is szóba jöhet, mely segíti megnyitni az elzáródott pórusokat és csökkenti a faggyú termelődését. Speciális krémet kell otthon használnod két héttel előtte, hogy a hámlasztásra jelentkeznél (ezt a rendelőben kapod meg). Már ennek használata alatt látod, hogy rengeteget javul a bőröd. A hámlasztás elnevezés nem igazán jó, mert nem láthatóan hámlik a bőröd, ez olyan apró hámsejt leválasztás, ami látható hámlást nem okoz. A rendelőben letisztítják az arcodat, ha kell a hátadat, mellkasodat és a speciális, orvosi gyümölcssavat (glikolsav) felkenik az arcodra. Ne félj, nem fáj, viszont nagyon szép simává varázsolja a bőrödet, és a pattanások eltüntetésében is segít. Ilyen orvosi kezelésből legalább 6 alkalom szükséges heti-két heti időközönként megismételve. A hámlasztások között a speciális krémmel kezeled otthon a bőrödet.

Mennyit hallottad, hogy ne egyél csokoládét, mert attól vannak a pattanások. Szintén kerüld a sült krumplit, pizzát, stb.

Ami jó a szervezetednek, az jó a bőrödnek is. Ebben segít egy szakképzett fiatal dietetikus (táplálkozási tanácsadónk), aki személyre szabottan beszéli át Veled, mi is a helyes táplálkozás, ami segít a pattanások eltüntetésében. Mivel a pattanás oka nagyon összetett, így a kezelése is összetett.

Ha már jártál a bőrgyógyásznál, aki megbeszélte veled a kezelési lehetőségeket, ha már a dietetikussal is átbeszélted, hogy mit és hogyan egyél, akkor lép a képbe a gyógykozmetikus. Ne rettenj meg! Van olyan kozmetikus, aki a pattanás eltávolítását fájdalommentesen, és nagyon kíméletesen vézzi. Ráadásul biztos lehetsz abban, hogy nem nyúl olyan gyulladt csomóhoz, amihez nem szabad, mert orvosi ellenőrzés és előzetes konzultáció alapján pontosan tudja, hogy Téged hogy kezelhet.

Előzőekben beszéltünk arról, hogy a pattanás oka a szervezetben lévő helyi gyulladások, gócok lehetnek. Ezek kizárására nálunk vérvételi lehetőség van, speciális panellel. Ennek az eredményével pedig a fül-orr-gégészünk megvizsgálja a manduládat, hogy nem szóródnak-e onnan a baktériumok. Lányoknak érdemes fiatal nőgyógyász kollégánkat is felkeresni, hogy az ott lévő esetleges gyulladásokat is felderítsék.

A lényeg az, hogy az akne-centrumban minden olyan szakma a rendelkezésedre áll, akinek szerepe van abban, hogy a pattanás a múltté legyen. Hidd el, együttes erővel ez menni is fog.

Pattanások utáni hegek

Mi történik akkor, ha már nincsenek gyulladt pattanások a bőrödön, viszont a bemélyedések, az arcodon, a pattanások okozta egyenetlenségek (mi úgy hívjuk, hogy hegek) maradandóan jelen vannak?

Magyarországon ez az egyetlen hely, ahol a kozmetológus bőrgyógyász foglalkozik ennek eltűntetésével. Ez egy speciális hámlasztás jelent. Ez már nem olyan felületes, mint a pattanás eltüntetésére javasolt hámlasztás, ez egy mély orvosi hámlasztás, melynek elvégzése után néhány napig otthon is kell maradni. Ezt a beavatkozást mindenképpen személyesen kell megbeszélni.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.