Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


fog

2009.08.17

Fog:

 

Szépség és ápoltság nem képzelhető el egészséges fogsor nélkül. Ma Magyarországon az ép fogúak aránya nem éri el a lakosság 1 százalékát. Sokan csak nagy fájdalmak esetén mennek orvoshoz.

 

A fogászati megbetegedések többsége egészen egyszerűen, rendszeres fogmosással és a száj tisztán tartásával megelőzhető. Ennek ellenére hazánkban meglehetősen kevés az egészséges, szép fogsorú ember. Lássuk, melyek a leggyakoribb problémák!

 

Foglepedék, fogkő

A fogak felszínén folyamatosan képződik az ételmaradékokból és baktériumokból álló lepedék. Lerakódása már néhány órával a fogmosás után megkezdődik. Ez a fogszuvasodás és a fogágybetegségek leggyakoribb kiváltó oka. A fogkő a felgyülemlő lepedék elmeszesedésével alakul ki. Míg utóbbit csak fogorvos vagy dentálhigiénikus tudja szakszerűen eltávolítani, a foglepedéktől már egy helyes technikával elvégzett fogmosás is megszabadít. Ehhez azonban alapos, szakszerű mozdulatokra és legalább 3 perces tisztogatásra van szükség.

 

Ínygyulladás

Ennek első jele, ha a fogmosás során az íny vérezni kezd, majd pirossá és duzzadtá válik. Az ínygyulladás ebben a szakaszban még nem jár fájdalommal, ezért nem is tudatosul. Ha azonban az irritált fogínyt nem kezelik, az elkezd visszahúzódni, és ínysorvadás alakul ki. A fog és az íny közötti kötőszövet elpusztul, kis tasakocska alakul ki a fognyaknál. Az egyre terjedő gyulladás következtében pedig a fog meglazul, és akár ki is hullhat. Az ínygyulladás egyszerűen kezelhető erre a célra kifejlesztett fogkrémekkel, illetve szájvizekkel.

 

                                          Milyen fogkefét válasszak?

 

- Kézi fogkefék: létezik belőlük kemény, közepes és puha fajta. A fogakon kialakuló lepedék leghatékonyabban a közepesen kemény kefékkel távolítható el. Célszerű mindig száraz fogkefével kezdeni a fogmosást, mert ha a sörték állandóan nedvesek, könnyebben megtelepszenek rajtuk a baktériumok. Ha a sörteszálak szétnyílnak, és a sörtecsomók deformálódnak, érdemes új fogkefét vásárolni.

 
- Elektromos fogkefék: A forgó fejű változat mellett ma már rezgő fejű elektromos fogkefe is kapható. A klinikai vizsgálatok tanúsága szerint ezekkel sokkal könnyebben és gyorsabban távolítható el a foglepedék, mint a hagyományos kefékkel.


Fogérzékenység

Okozhatja szuvasodás, ínysorvadás, a fogkefével való túlzott súrolás, esetleg valamilyen gyógyszerre vagy ételre-italra (pl. friss paradicsom, narancslé, kóla) való érzékenység. Ha az utóbbiak valamelyikéről van szó, az orvos többnyire érzékeny fogakra való, káliumsót tartalmazó fogkrém használatát javasolja. Emellett érdemes puha sörtéjű, lágy fogkefét választani, amely nem irritálja a fogak felszínét és nem sérti fel a fogínyt. 

Szájszárazság

 

A szájban termelődő nyál védi a fogakat a szuvasodástól, segít az emésztésben és biztosítja az első védelmi vonalat a fertőzésekkel szemben. Szájszárazság akkor alakulhat ki, ha a nyáltermelő mirigyek nem működnek megfelelően. Ezt kiválthatja betegség, valamilyen gyógyszer mellékhatása, esetleg idegkárosodás. A kellemetlen panasz enyhíthető speciális fogkrémmel és cukormentes rágógumival. A szájszárazságban szenvedőnek érdemes kerülniük a száraz ételeket és az alkoholt, illetve koffeint tartalmazó italokat.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

evelin19970113@citromail.hu

(Ellermann Evelin, 2013.04.25 22:45)

ja meg könnyebb csikorgatni mint a bal alsot hha hozzáér

evelin19970113@citromail.hu

(Ellermann Evelin, 2013.04.25 22:44)

de hát halihó emberek nekem az also fogsorom jobb felénél az utolso elötti fogam el van ilyen szürkésfehéres kristályos féle szinben (szerintem) szineződve és alatta meg van 1 barna rétegecske és azelött nem mostam fogat és most meg hha csoki ér hozzá enyhén fáj S.O.S. mit tegyek? (azonkivül h pl elmek fogorvoshoz) vki aki tud ezzel kapcsolatban segitsen megköszönném(am most már mosok fogat yeah:D) jah és 16 vagyok